Câinii nu sunt doar cei mai buni prieteni ai oamenilor, ci și eroii lor. O demonstrează șase patrupezi din Craiova, trimiși în Turcia să găsească victimele cutremurelor, aflate sub dărâmături. După misiuni dure, care au durat trei zile și două nopți, blănoșii au revenit în Craiova. Nu doar încărcați de medalii, ci și fericiți că și-au atins scopul- au găsit zeci de oameni sub ciment și moloz, însă, din păcate, pentru unii dintre ei a fost prea târziu.
Faceți cunoștință cu eroii patrupezi ai Craiovei, care au dat dovadă că #nuseirosesc.
FLASH, OSCAR, ATHOS, CHICA, WILLOW ȘI NERRA. Șase blănoși antrenați ani la rând în condiții aprige, în frig, în întuneric, în spații strâmte, murdare și neoxigenate. Săptămâna trecută au participat la misiunea vieții lor. Împreună cu antrenorii lor, câinii au căutat supraviețuitori sub dărâmăturile provinciei Hatay, una dintre cele mai afectate orașe de cutremur și nu s-au oprit până ce nu au scos de sub moloz câteva zeci de oameni- vii și morți deopotrivă.
Printre salvatori se numără FLASH, un „ghemotoc” isteț și agil, campion național al României la concursuri canine. Patrupedul din Craiova are 6 ani și tot atâția de când este antrenat pentru căutările victimelor sub ruine. Flash și-a riscat viața ca să scoată oamenii la suprafață din spații mult prea înguste. Mirosul l-a îndrumat spre o persoană blocată sub ciment, care a fost salvată în ultimul moment datorită lui. Însă Flash a găsit și 4 morți, zdrobiți de fiarele căzute peste ei în timpul cutremurului.
video: Flash în acțiune
De Flash se ocupă Liviu Ionescu, cel care a participat pentru a doua oară la misiuni de salvare din Turcia, prima fiind cutremurul din 1999 din Izmir, cu magnitudine de 7,6. Și de această dată, în timpul misiunilor au fost momente de panică, inclusiv pentru patrupezii bine instruiți.
Ne-am bazat pe talia lui, pe mirosul lui, pe viteza lui. Una dintre misiuni a fost cu mare impact emoțional pentru mine. Flash a intrat într-o zonă foarte îngustă, unde doar el putea avea acces. A coborât pe scripete și a căutat în toate colțurile. Problema a fost la extragere. Se prinsese de ceva, și acele 20 de minute cât el a fost într-o misiune, mie mi s-au părut o viață. Am fost la un pas să mă gândesc că nu-l mai iau. Dar a fost foarte optimist, m-am bazat pe flerul și pe dorința lui de supraviețuire. L-am extras cu ajutorul echipelor de salvatori, povestește LIVIU IONESCU, antrenorul lui Flash și coordonator al Centrului de Educare Canină.
Chiar dacă patrupezii se antrenează periodic pentru astfel de tragedii, pentru majoritatea dintre ei a fost prima dată când aceștia au participat la o misiune reală, de o asemenea amploare. Din fericire, câinii au reușit să facă față condițiilor vitrege, nu s-au panicat și și-au ascultat stăpânii.
OSCAR, de pildă, este un labrador pe cât de jucăuș și blând, pe atât de puternic și rapid. Are 9 ani și a atras atenția tuturor în prima lui misiune reală de salvare, în echipa națională a României.
L-am trimis pe Oscar într-o zonă foarte periculoasă din Hatay, în care noi, oamenii, nu aveam acces. Era o zonă plină de beton, de cioburi, praf și de țevi care riscau oricând să cadă, așa că am acționat cu mare grijă. A găsit o persoană decedată într-o zonă și a semnalizat. Eu nu am înțeles la început reacția lui, pentru că era altfel față de cum era el antrenat să semnalizeze persoanele vii. A fost foarte greu, mai ales că în timpul căutărilor au venit replici ale cutremurului și a trebuit să oprim în acele momente tot ce făceam. Dar Oscar m-a ascultat, i-am imprimat cumva un echilibru psihic pentru că era foarte riscantă zona. El și colegii lui blănoși sunt câini maturi, cu experiență, sunt câini care întâi gândesc și apoi acționează și nu invers, și asta contează enorm sub dărâmături, spune CARMEN POPESCU, antrenoarea lui Oscar.
Și câinii din rasa ciobănesc german sunt patrupezi foarte agili, inteligenți și care se adaptează condițiilor vitrege. De aceea, WILLOW și CHICA, două femele de rasa ciobănesc german de 5 și respectiv 6 ani, au participat la misiunile din Turcia, iar prin temperamentul lor puternic au reușit să-și ducă la bun sfârșit sarcinile.
Erau zgomote foarte mari, erau excavatoare care luau molozul de pe victime, erau sirene, era mizerie peste tot. M-am gândit că în primă fază se va speria, dar s-a concentrat și și-a făcut treaba, spune încântată ADRIANA GRIGORE, antrenoarea lui Willow.
Au fost foarte multe ore de muncă. Câinele avea nevoie și de odihnă, dar nu se prea putea, pentru că eram cu toții contratimp. A fost ceva ce am văzut pentru prima dată, atât eu, cât și Chica, mărturisește MĂDĂLIN ION, antrenorul patrupedului Chica.
La căutări au participat și ATHOS și NERRA, care au completat cu brio echipa patrupezilor eroi ai Craiovei.
A fost traumatizant, n-am văzut în viața mea așa ceva! Am văzut frați, surori, părinți ai victimelor care se rugau de noi, se agățau de orice speranță că le vom găsi rudele în viață. Am făcut tot ce am putut, atât noi, cât și câinii. Din păcate, după atâtea zile sub clădirile dărâmate, puțini oameni au mai avut șanse să scape în viață. În prima zi a fost o agitație de nedescris și foarte multă panică. Dar din a doua zi, și cățeii s-au concentrat mai mult și au făcut ce știau de la antrenamente, spune OANA MARICA, antrenoarea exemplarului Athos.
În total, circa 34.000 de salvatori voluntari din mai multe țări au ajutat la căutările din Turcia, printre care și foarte mulți români.
În cele trei zile și două nopți, echipele internaționale prezente în zona afectată au scos la suprafață peste 200 de supraviețuitori, precizează BOGDAN VLĂDUȚOIU, inspector-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj.
Cei 6 câini, împreună cu antrenorii lor, au fost premiați chiar de către Ambasadorul Turciei în România, vizibil emoționat de ajutorul echipelor de la Craiova.
Vă mulțumim pentru ajutorul vostru, vă mulțumim pentru solidaritate, vă mulțumim pentru că sunteți aici pentru noi, spune Özgür Kıvanç Altan, Ambasadorul Turciei în România.
În provincia Hatay a Turciei, 85% dintre locuitori au murit sau sunt răniți după cutremure. Hatay, împreună cu provincia Kahramanmaraș, sunt singurele orașe în care autoritățile nu au oprit încă eforturile de căutare a supraviețuitorilor. Cutremurele din Turcia și Siria au avut până acum peste 6000 de replici, în care au murit circa 47.000 de oameni.
Când arta e dincolo de auz și cuvinte. Povestea tânărului hipoacuzic din Craiova care transformă suferința în capodoperă
Are 23 de ani și un zâmbet larg în care poartă tot talentul, modestia, dar și suferința și prejudecățile care l-au urmat încă din copilărie. Eduard Nițulescu din Craiova s-a născut cu hipoacuzie neurosenzorială,
S.O.S. Stresat la BAC. Cum gestionezi emoțiile la examen și ce le spui părinților care te presează să înveți. Podcast cu IRINA GRUIA, psihoterapeut
TU, CEL CARE EȘTI ACUM ÎN FEBRA EXAMENELOR. A BAC-ULUI.
Am fost și noi pe acolo. Și nu-i ușor, știm. Ești tu, cu toată presiunea celor din jur pe umeri. Ești tu, cu tot
VIDEO. Povestea eroilor patrupezi din Craiova, trimiși în Turcia, să găsească victimele aflate sub dărâmături. „Sunt câini care gândesc și apoi acționează, iar asta face diferența când te expui la condiții aprige”
Câinii nu sunt doar cei mai buni prieteni ai oamenilor, ci și eroii lor. O demonstrează șase patrupezi din Craiova, trimiși în Turcia să găsească victimele cutremurelor, aflate sub dărâmături. După misiuni dure,