Seara albă ca BRÂNZA şi cele 7 pahare cu VIN. O degustare de poveste, alături de Caii de la Letea

Seara albă ca BRÂNZA şi cele 7 pahare cu VIN. O degustare de poveste, alături de Caii de la Letea

Se-ntâmplă uneori să ai nevoie de-o pauză și de un vin bun, care să-ți mai limpezească gândurile (evident, dacă-l bei cu măsură. Dacă nu, o să te trezești mai vraiște decât erai deja :)) ). Un vin alb, roșu sau rose (în funcție de starea ta), savurat în combinație cu o brânză care să ți se topească în gură. Așa se face că dorința ta cade la țanc cu degustarea organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro , eveniment la care am participat în ultima zi de martie, pentru a doua oară.

Acuma e clar că oriunde mă duc, aduc evoluţia. Pentru că, de data asta, sponsorii Delaco și Sarica Niculitel ne-au pregătit 7 feluri de vin și brânză. Adică cu două mai multe față de sortimentele pe care le-am degustat data trecută. Dacă mă mai duc de 3 ori, o să ajungem la numărul cu ghinion care mie îmi aduce noroc :)). Dar să revenim.

Cum încă sunt o mai-rău-decât-o-amatoare la capitolul combinații perfecte de vin & brânză, i-am lăsat pe specialiști, aka Daniel Botea să potrivească sortimentele așa cum se… CuVin. Am băut vinuri albe, roșii și rose de la „CAII DE LA LETEA”,  marcă a podgoriei Sarica Niculitel cu peste 400 de hectare, considerată cea mai veche din Nordul Dobrogei.  De asemenea, am mâncat brânzeturile fine sau cu gust ușor crocant de la Delaco. Iată asocierile culinare pe care te încurajez să le încerci atunci când ai puțin răgaz, dar și chef să te răsfeți:

1 . Aligote vol 1 + Aperifrais 

2.  Aligote vol 2  + Camembert

3. Sauvignon Blanc Fume vol 2 + Brie au bleu

4. Rose vol 1 + Cheddar

5. Rose vol 2 + Delaco branza pentru gratar – POZA

6. Feteasca Neagra vol 1 + Emmentaler 

7. Quintessence rezerva vol 2 + Grana Padano

 „Curcubeu pe cerul gurii”

Nu știu cum se face, dar, la fel ca data trecută, combinația cu numărul 1 a fost preferata mea. Dacă ar fi să am un „crush” recent, acela ar fi… brânza Aperifrais, care pur și simplu e, cum ar spune prietenii, „curcubeu pe cerul gurii”. Am descoperit că am o obsesie pt brânzeturile moi, cremoase, ce aduc explozie de gust și catifelare pentru papilele gustative. Iar Aperifrais nu face excepție, mai ales că verdețurile tocate mărunt-mărunt din vârful bucățelelor de brânză au făcut ca aroma să persiste și mai mult. Cred că un astfel de platou cu 20 de bucăți de brânză, pentru un aperitiv la o petrecere spontană ar fi perfecte.  În ceea ce privește Aligote vol 1 , vinul alb a fost cam acid pentru gustul meu, ce-i drept. Dacă l-aș fi băut fără să-l asociez cu brânza, ar fi fost greu de digerat. Însă, în combinație cu minunăția despre care vă vorbeam, a fost delicios.

 

Legenda tastevinului- unealta care depista dacă vinul e otrăvit

Am reușit să nu trec indiferentă prin călătoria celor 7 asocieri de vin & brânză, datorită lui DAN SENDREA, un somelier cu experiență, primul care a ieșit în evidență prin vestimentația impecabilă și prin atitudinea ce emana prestanță.  De la el am aflat legenda tastevinului, un pandantiv bizar, de argint, pe care Dan îl purta la gât. Acesta este, de fapt, un instrument pt degustarea vinului, folosit în trecut mai ales pt a examina luminozitatea și tonalitatea culorii băuturii (atenție, nu și în cazul vinului spumant).

Legenda spune că, în Evul Mediu, somelierii erau cei care aduceau Papei vinurile din Franța. Dar, ca să evite orice tentativă de otrăvire, Papa îi obliga pe aceștia să guste o picătură din vinul adus, de pe medalionul epsicopal de argint. Pandantivul a devenit, cu timpul, o ceașcă puțin adâncă, cu striații și bule pt așezarea vinurilor albe și roșii. Acum, tastevinul a rămas emblema purtată cu onoare de somelierii veritabili ai lumii.

Tot el ne-a povestit că vinul Aligote vol II, din combinația nr. 2 , a stat pe masa Papei Francisc, în timpul vizitei în România.  Eei, păi când auzi așa ceva, cum să nu te roadă curiozitatea și mândria să guști și tu un pahar-două din sortimentul„vedetă”?  Dacă ești fan vinuri albe, cu aciditate crescută, al căror gust persistă, probabil Aligote vol II va fi pe placul tău. Mai ales asociat cu Camembert, considerată printre cele mai intens mirositoare varietăți de brânză. Însă crusta dă farmecul ei, pentru că aduce produsului o aromă de ciuperci, vag dulceagă și crocantă.

Au urmat vinurile rose și, spre finalul serii, cele roșii, foarte așteptate, de altfel, de mulți dintre participanții evenimentului. Brânzeturile, de asemenea, au avut gust și aspect din ce în ce mai interesante. Spre exemplu, mi-a atras atenția Grana Padano, sortimentul nr. 7 , datorită așa-ziselor „puncte de fericire” de pe suprafața brânzei. Ele nu sunt altceva decât proteinele din lapte care ies la suprafață pe măsură ce se maturează brânza. Sortimentul face parte din categoria brânzeturilor celebre ale Italiei.

Mărturisesc că am oscilat puțin între combinația nr. 1 și combinația nr.7 ca  asociere preferată.

Și apropo de ales. La finalul serii, fiecare participant își scrie pe un bilețel asocierea care i-a plăcut cel mai mult. Biletele se așază în boluri pentru fiecare combinație aleasă și începe extragerea. Deși la nr 1 am fost doar 4 participanți, nici de data asta n-am câștigat… Eeh, lasă, să am eu noroc în dragoste și în viață :)))))

 

Pe lângă degustări, m-am delectat și cu un parmachef de la Ribs House Craiova ( doar nu era să plec cu burta pe jumătate goală :)) ).  O bilă albă pt restaurant, nu doar pt că preparatul a fost sățios și gătit bine, ci și pt faptul că locația e la 5 minute de mers pe jos față de zona în care locuiesc. Așa că… cheers, când ne-o fi mai rău, așa să ne fie!

Aah, stai, uitasem. Uite ceva frumos, de final.

CURIOZITĂȚI DESPRE VIN, AFLATE LA DEGUSTARE

  • Nu pune niciodată apă în vin. Niciodată! Apa nu face decât să strice băutura. Dacă vrei totuși să le bei pe amândouă, pune apa și vinul în două pahare diferite. ?nute duce la stomatolog din cauza asta
  • Vinul se servește la temperaturi diferite, în funcție de culoarea lui: vinul alb- 11-12 grade celsius, vinul roșu – 16-17 grade, vinul rose-10-11 grade, iar vinul spumant- 8-9 grade.
  • Se spune că vinul e singura băutură care produce cu adevărat emoție. Pentru că niciun an nu e ca celălalt.
  • Rose-ul a devenit un vin tot mai popular în România. Atât de popular, încât se spune că românii îl beau vara în loc de apă.
  • Dacă ai băut două sticle de vin, iar ziua următoare te simți bine și nu ai dureri de stomac, înseamnă că vinul a fost calitativ și că nu a fost corectat. Adică nu a fost adăugat zahăr sau alcool suplimentar în el.

 

Share