stresul la BAC. Irina Gruia, psihoterapeut

TU, CEL CARE EȘTI ACUM ÎN FEBRA EXAMENELOR. A BAC-ULUI.

Am fost și noi pe acolo. Și nu-i ușor, știm. Ești tu, cu toată presiunea celor din jur pe umeri. Ești tu, cu tot stresul pe care îl acumulezi pe măsură ce se apropie “Ziua cea Mare”. Ești tu, cu toate predicile alor tăi, cu toate sfaturile, părerile, țipetele sau așteptările care ți se tot repetă de către părinți, rude, profesori sau colegi, încă de la începutul anului.

În mintea ta poate e haos. Abia aștepți să scapi de rezumate și eseuri, ecuații, date istorice, hărți ale țării sau termeni întortocheați despre corpul uman. Tot ce îți dorești este… “să se termine odată!” Ești un vulcan de emoții care stă să erupă.

Simți TENSIUNE pentru prezent, ÎNGRIJORARE pentru viitor, REMUȘCARE că nu reușești să înveți cât ți-ai propus, DOR față de activitățile pe care le făceai înainte de perioada examenelor. Te simți mic, speriat și ai nevoie de o pauză.

Respiră! Mai e puțin. Orice scop ai avea prin acest examen: fie că ai nevoie de o notă mare ca să intri la facultatea dorită. Fie că nu vrei să-ți dezamăgești părinții. Fie că vrei să iei doar notă de trecere. Fie că…orice. Trebuie să înțelegi două lucruri.

  1. EȘTI MAI MULT DECÂT UN EXAMEN!
  2. REZULTATUL NU TE DEFINEȘTE CA OM!

În plus, NU POȚI ELIMINA STRESUL. DAR ÎL POȚI CONTROLA.

Cum?

Noi, cei de la Asociația “NU TE IROSI”, în colaborare cu IRINA GRUIA- un psihoterapeut pasionat și dornic să te ajute în mod real – și în parteneriat cu Asociația DePsi, am făcut acest podcast cu scopul de a-ți răspunde la cele mai importante întrebări despre STRESUL LA BAC (sau orice tip de examene!):

– Ce fac în noaptea dinaintea examenului, ca să-mi liniștesc mintea și să am un somn odihnitor, fără coșmaruri sau trezit din oră în oră?

– Tehnici de control în bancă, în așteptarea subiectelor.

– Cum le explic apropiaților să nu mai pună presiune pe mine?

– Cum gestionez emoțional situația dacă pic examenul?

Sunt doar câteva dintre întrebările și of-urile la care Ieina a oferit răspunsuri și rezolvări practice. Prin jocuri interactive și rol-play a explicat cum ne gestionăm emoțiile la BAC.

Ne-ar bucura să ne spui: Cum te simți după această discuție? Mai liniștit sau, din contră, și mai stresat? Ce anume vei pune în aplicare în mod special din tot ce s-a vorbit?

Îți mulțumim și sper să-ți fie de folos. Vizionare & audiție plăcută!

stresul la BAC. Irina Gruia, psihoterapeut
2002, 2023

VIDEO. Povestea eroilor patrupezi din Craiova, trimiși în Turcia, să găsească victimele aflate sub dărâmături. „Sunt câini care gândesc și apoi acționează, iar asta face diferența când te expui la condiții aprige”

Câinii nu sunt doar cei mai buni prieteni ai oamenilor, ci și eroii lor. O demonstrează șase patrupezi din Craiova, trimiși în Turcia să găsească victimele cutremurelor, aflate sub dărâmături. După misiuni dure,