Roșu-n pahar, pe buze și în suflet. Degustare de vinuri ce te poartă-n amintiri

Roșu-n pahar, pe buze și în suflet. Degustare de vinuri ce te poartă-n amintiri

Mi-am propus să-mi ies mai des din zona de confort. Chiar și în zilele în care muncesc prea mult. Să nu-mi mai verific de o mie de ori pe zi telefonul.  Să zâmbesc atunci când sunt un car de nervi. Să sar cu parapanta (luna viitoare). Să port mai des tocuri și ruj aprins. Să beau mai mult vin. Vin roșu.

Și, cum primele taskuri sunt mai greu de realizat, am început cu ultimul. Așa se face că legea atracției m-a adus din nou la degustările de vin organizate de Asociația Bloggerilor Olteni, de data asta în locația C House Milano , un restaurant craiovean foarte select și elegant. S-au băut vinuri marca Domeniile Prince Matei, „noua generaţie de vinuri din Dealu Mare, moderne și elegante, ce pot fi apreciate singure sau în asocieri culinare.” Noi am ales să le consumăm fără brânzeturi de această dată.

Și, cum îmi place să aflu mereu povestea din spatele produsului, povestea Prince Matei este cu adevărat specială. Este primul vin din România care poate prezenta o verticală pe 17 ani de recoltă- din 1998 până în 2016. Totodată, vinul cel dintâi, din 98, cu un an mai tânăr decât mine, a fost produs din struguri care nu au suferit nicio intervenție în coacerea lor. Doar în 2005 nu s-a produs vin și în anii 2014, 2015, când domeniile au suferit niște schimbări. La acea vreme, podgoria de la Zorești, cea care produce Prince Matei, a fost preluată de către holdingul care deţine şi Viticola Sarica Niculițel, prin omul de afaceri Marius Iliev. Iar tradiția a continuat. Și cum tradiția are nevoie și de tehnologie, s-au investit 10 milioane de lei pentru restaurarea cramei. Noul afacerist s-a axat pe sortarea strugurilor bob cu bob, pentru care a folosit un echipament de ultimă generaţie, cu inteligenţă artificială şi sortare optică.

Astăzi, Prințul Matei se poate lăuda cu 7o de hectare de struguri, ce se întind în jurul celor două dealuri, Tegăneanu și Zorilor, pe care crește o viţă de vie bătrână de peste 40 de ani.

  Calitate, nu cantitate

Se spune că un vin este bun dacă îndeplinește două criterii: calitate ridicată și tradiție pe piață. Prince Matei le bifează pe ambele, iar asta s-a văzut și la degustare, prin prezența lui Costel Cainamisir, brand manager la Domeniile Prince Matei, și a lui Viorel Ghimpu, somelierul care ne-a vorbit despre cele 5 vinuri- un vin alb, unul rose și 3 vinuri roșii, după cum urmează:

1. Domeniile Prince Matei Bistrot ALB

Ca de obicei, am început cu un vin alb, cu 13,5% volum alcool. Un cupaj elegant din Fetească Regală și Fetească Neagră, cu o culoare galben-pai și cu reflexii verzui. Mi s-a părut fresh, puțin amărui, cu note de agrișe sau flori de salcâm. Nu sunt mare fan al vinurilor albe, dar acesta mi-a plăcut, nu mă întrebați de ce. Probabil pentru că a fost vinul care mi-a amintit de anii studenției, când ciocneam câte un pahar împreună cu cele mai dragi colege și ne văicăream despre cât de grea e viața. Lucru pe care l-am făcut și la degustare. Și ciocnitul, și văicăreala.

2. Domeniile Prince Matei Bistrot ROSE (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir)

La degustare am auzit o vorbă… înțeleaptă. „Când nu știi ce să bei, bea rose! Când nu știi ce să mănânci, bea rose!” Și dacă stau să mă gândesc, chiar așa e. Rose-ul este din ce în ce mai dorit pe piață, fapt datorat în special clientelei feminine. Nu degeaba 40% din producțiile de vinuri din țară sunt rose. Acest tip de vin are miros mai slab, aciditate mai scăzută și note de căpșună, de frag. Și se poate asocia lejer cu un piept de pui cu ciuperci gratinate. Am asociat și noi cu ce-am avut pe masă.

Știi care e cel mai bun vin? Cel câștigat la sorți!

 3. Domeniile Prince Matei Bistrot ROȘU 

Se pare că ieșirea din zona de confort vine la pachet și cu surprize plăcute.  În sfârșit am câștigat la extragerea la sorți. Am votat numărul 3, Bistrotul Roșu, ceea ce din nou e o noutate pt că de obicei, la degustări aleg rose-urile. Sau albele. Dar mai rar roșiile.

Bistrot Roșu, produs în 2018, e un cupaj de Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon și a fost preferatul meu. Foarte surprinzător pt mine! Mai ales că e un vin sec, cu 14% alcool. Este considerat vinul clasic, reporezentativ al zonei Dealu Mare, de o culoare rubinie, cu reflexii portocalii. Are note subtile de ciocolată amară și vanilie, dar și arome de coacăze negre și vișine confiate, și cred că de asta m-a și atras gustul vinului. Se poate asocia cu mâncăruri mai grase, precum friptura de porc sau cârnații.

4. Domeniile Prince Matei -Petit Matei (Merlot)

Tot un roșu, dar mai aspru la gust. Asta și pentru că vinul conține doar 0,6 grame/l  de zahăr rezidual. Este un Merlot obținut în 2017, de pe cele 20 de hectare de vie bătrână.  Este un vin sec, cu 14% alcool și miroase a ardei gras verde și lemn dulce. Și, ca să citez somelierul, „Merlotul e strugurele care dă mereu rezultate bune. E ca un câine maidanez pe care, dacă nu-l îngrijești, el tot te iubeste!”

5. Domeniile Prince Matei – Merlot Rezervă

Piesa de rezistență a serii, lăsată la final, a fost roșul Merlot Rezervă. Creat în 2013, vinul are 14,7% volum alcool și este singurul Merlot medaliat cu aur la campionatul mondial de Merlot. După fermentarea în inox timp de 25 zile, a urmat maturarea timp de 12 luni a vinului, în butoaie de stejar franțuzesc, de 225 litri. Este un vin puternic, nobil, iar înainte de degustare se recomandă o decantare de 20-30 de minute, pentru o experiență superioară.

La final, am făcut și o poză de grup, așa, ca drept dovadă că nu ne-am amețit după 5 vinuri puternice.

 

Share