„Pune preț pe timp și ai totul gratuit!” Povestea „Coffice” sau cum doi tineri open-minded transformă o clădire veche într-o oază de intimitate

„Pune preț pe timp și ai totul gratuit!” Povestea „Coffice” sau cum doi tineri open-minded transformă o clădire veche într-o oază de intimitate

– Să nu te sperii de noi! Suntem doi ciudați, care nu stau locului. Avem  muuulte idei faine și puțin timp să le punem în practică.  De aceea, încercăm să punem preț pe timpul nostru și pe cel al clientului. Haaai, ia un loc!”, mi se spune călduros încă de la intrare.

Îmi place ce aud și mă fac comodă printre pernele personalizate și  florile proaspăt culese. Suntem pe același vibe, toți trei emanăm energie, și asta mă face să zâmbesc părtinitor –  presimt că nu voi pleca prea curând de aici.

Că timpul înseamnă bani… știam deja. Dar că poți transforma metafora asta în cea mai frumoasă afacere, eei, aici lucrurile devin interesante!

 

Povestea „Coffice” a început în miezul pandemiei, când agitația s-a oprit în loc, iar lumea-ntreagă și-a dat parcă un restart binemeritat. La fel au făcut Carmen și Florin Paraschivu, doi soți tare energici, care au luat o pauză din fuga lor prin proiecte, idei de afaceri și activități cu copiii.

Atunci când nu mai vedeai picior de om prin baruri, ei au profitat de liniștea creată și au construit din nimic un concept unic în Craiova –  o anticafenea unde nu plătești produsele, ci doar timpul petrecut în locație. Au gândit în viitor și au mirosit nevoia omului de a se relaxa într-un loc mai ferit după pandemie sau unde să țină workshopuri, traininguri și să participe la cursurile online.

Cum funcționează?

Practic, odată ce ai ajuns la Coffice, primești o cartelă cu un număr, care îți contorizează timpul.

O oră aici costă 12 lei, timp în care poți consuma la discreție orice vrei de pe meniu (ceaiuri de toate felurile, apă, cafele, capuccino sau alte băuturi calde,  brioșe și fursecuri făcute în casă, alune, covrigei… în fine, snacks-uri ideale pentru roțăit în fața laptopului sau când te concentrezi să câștigi la jocuri). De asemenea, poți citi orice carte din biblioteca primitoare sau îți poți invita prietenii la o seară de boardgames, într-o sală de jocuri pusă la dispoziție de locație.

Carmen și Florin au vrut să facă totul diferit față de ce se găsește în barurile obișnuite și au creat un pachet de oferte, reduceri și provocări tentante pentru clienți, în așa fel încât orice buzunar să-și permită liniștea unei zile, petrecute într-un ambient cozy.

„Eu coceam în minte ideea de a deschide un astfel de loc de mult timp, cam de prin 2012. Văzusem eu un concept asemănător prin Suedia.  Dar tot timpul am pus-o în coada planurilor mele. În pandemie mi-am zis că ne trebuie o provocare nouă.  M-am gândit inițial să fac doar o cameră într-o sufragerie, unde să-ți chemi prietenii apropiați la seri de jocuri, de film sau de povești. Adică un loc în care poți să te aduni cu prietenii și să vă îmbrăcați cum vreți, atunci când fiecare stă cu chirie și nu prea aveți unde să vă desfășurați. Dar am făcut ceva mult mai amplu.  Ne-a fost teamă inițial că oamenii nu vor înțelege conceptul, dar, dacă stai să compari cu o cafenea clasică, ieși mult mai ieftin” , povestește Florin.

 

Au numit noua locație „Coffice”( coffee & office)  și au amenajat-o ca pe propria căsuță, unde clientul să simtă căldură, intimitate și liniște. Un loc care să excludă regulile unei terase de fițe și în care omul să poată sta singur cu un laptop în față, fără teama că va fi judecat.

„La Coffice vin, de regulă, studenți care vor să învețe în tihnă, liberi profesioniști care lucrează de acasă și nu au un birou propriu zis- de exemplu, avocați, freelanceri, IT-iști, coach, antreprenori. Vin și oameni care vor doar să citească, efectiv, care au nevoie de liniște.  Aici nu te simți constrâns de niște reguli sau etichete absurde. La noi, femeile nu trebuie să vină pe tocuri ca să-și bea cafeaua în liniște”, spune Carmen.

„Noi niciodată nu ne vom selecta clienții, însă ei își vor face, practic, autoselecția. Pentru că aici vor veni cei care iubesc feelingul de coziness, feelingul de acasă.  Aici nu-i un loc de fițe. Aici pui preț pe timpul tău. Alegând locul ăsta, arăți și că iubești și respecți natura, completează Florin.

„Refuzăm să credem că orașul nostru înseamnă centrul vechi și atât!”

Până să-și găsească locul care le-a devenit a doua casă, soții au alergat mai bine de două luni după spații de închiriat. Au fugit de centrul orașului, unde terasele sunt opusul conceptului lor și unde închirierea unui spațiu ar fi însemnat un împrumut la bancă.

S-au învârtit pe străzile mai înguste ale Craiovei și au căutat un loc cu o curte generoasă, înconjurat de pomi și unde să poți planta flori în voie. Unde să poți întinde hamace și să poți așeza mese colorate, sub cireși și corcoduși înfloriți.

„Chiriile în orașul ăsta sunt ceva înfiorător. Sub vreo 900 de euro/ lună nu am prea găsit, plus că proprietarii nu ne dădeau voie să modificăm nimic, nici să zugrăvim sau să batem un cui.  În final am avut noroc și am găsit căsuța asta, plătim vreo 500 euro/lună, iar proprietarul a fost de acord să ne amenajăm locșorul cum vrem.  Am vopsit, am mutat, am recondiționat scaune, am adus și mobilier de acasă.  Am făcut tot de la zero, cu gândul la un spațiu cât mai primitor pentru ca ai noștri clienți să ne calce pragul și a doua, și a treia oară.

Eu refuz să cred că toată activitatea și distracția craiovenilor se învârte doar în centrul vechi și atât. Craiova nu e doar Centrul Vechi! Există atâtea locuri în orașul ăsta care merită descoperite”, îmi zice Carmen.

 

Și asta au arătat. La fel ca niște furnici care duc poveri triple greutății lor ca să-și construiască mușuroiul, tinerii îndrăgostiți au spălat, măturat, vopsit, recondiționat, amenajat de la zero întreaga clădire într-o singură lună.

Pe 1 februarie 2021 s-au apucat de amenajat și pe 1 Martie au și deschis oficial locația. Au făcut câteva postări pe facebook și pe instagram, au împrăștiat zvonul din prieten în prieten și s-au trezit în primele zile cu gloate de studenți și tineri care le-au călcat, entuziaști, pragul.

„În primele zile, timp de o lună jumătate, a mers foarte, foarte bine, chiar și noi am rămas surprinși că oamenii veneau, descopereau și împărtășeau și prietenilor. Însă apoi au revenit restricțiile, cele de weekend. Alea au fost cele mai nasoale, fiindcă cei mai mulți clienți veneau la sfârșit de săptămână”, spune Florin.

 

„Coffice” cuprinde trei încăperi amenajate smart, cu detalii bine-gândite,  un hol cu pereți plini de povești, baia și curtea în care parcă îmbrățișezi primăvara.

În bucătăria neconvențională vei găsi conceptul „Do the Dishes!”, unde ești încurajat să-ți speli ceașca și farfuria, după ce ai consumat cafeaua și brioșele. E o abordare de bun-simț, care durează un minut și pe care, de altfel, o aplici și acasă.

O locație îngrijită vine la pachet și cu respectul față de natură, astfel că  cei doi soți au evitat plasticul de unică folosință în cafeneaua lor și au încurajat clienții să colecteze selectiv deșeurile, în coșurile separate de la intrare.

Apoi, făcând turul căsuței, îți izbești privirea de pereții pictați cu personaje din Cartoons sau cu mesaje haioase.

 

Dai de o încăpere plină de mese, dar și de un leagăn unde te poți odihni și servi,  în același timp, un ceai. Dai și de o sală unde poți ține conferințe, evenimente office sau poți face slalom printre puzzle-uri sau jocuri precum Monopoly, Catane, Activity, Saboteur, 5 secunde sau alte boardgames celebre.

Inima locației este însă biblioteca – aici găsești volume pentru toate gusturile, un pătuț, o canapea  și un birou de unde poți lucra în liniște profundă, punând o cărămidă în plus pentru visurile tale.

„Biblioteca este locul nostru preferat de la Coffice pentru că de aici am început să construim întregul concept. Avem canapeaua adusă de acasă, pe care eu înainte n-o suportam, dar Carmen o iubea. I-am găsit locul perfect în bibliotecă. Avem rafturile pline de cărți, iar unele dintre ele sunt donate de clienți. De altfel, am introdus și o ofertă- cine donează o carte, are 1 hour pass pe zi” , adaugă Florin.

 

Când ai rate de 2.000 de lei și venituri de 1.000, faci cunoștință cu un dușman greu de învins- atacurile de panică!

Ce ar însemna însă afacerile de succes fără momente de cumpănă, în care să urli din toți rărunchii, având sentimentul permanent că… până aici ți-a fost?

Au pățit-o și micii antreprenori, odată cu blocarea activităților în pandemie.

Pe lângă afacerea de la „Coffice”, Carmen deține și grădinița de tip „Montessori” din Craiova, care, evident, a fost închisă pe perioada lockdown-ului. Totodată, Florin este și actor de teatru și, până acum un an, avea spectacole și făcea impro-show-uri în barurile craiovene. Cuplul deține și o firmă de evenimente, rămasă pe stand-by de la începutul restricțiilor.

Cu alte cuvinte, cei doi conduc afaceri care depind de public și care, în doar câteva luni, au fost puse la pământ.

„Au fost zile groaznice! Dintr-o dată, ne-am trezit cu rate de 2000 de lei și venituri sub 1200 lei. Pentru că pandemia ne luase toate activitățile. Și-atunci au început atacurile de panică. Ne gândeam ce o să facem? De unde plătim? Cu ce mai întreținem fetele? Cât va mai dura situația neagră în care ne aflăm? Momentele de genul sunt cumplite și mulți antreprenori le-am trăit!,  povestește Carmen, cu zâmbetul împietrit și cu ochii fixați pe perete.

„La noi timpul e mai ieftin decât cireșele!”

Însă au depășit momentele de cumpănă, iar acum născocesc noi idei și proiecte care să incite și să fidelizeze clienții.

„Noi vrem să-i provocăm mereu pe clienți. Să ieșim din rutina unei cafenele obișnuite. De aceea avem tot felul de concursuri, întrebări sau ghicitori pe pagina de facebook sau pe instagram. De pildă, cine intră primul pe ușă la Coffice, beneficiază de o oră gratuită. Sau cine ajunge aici în următoarea jumătate de oră, nu plătește toată ziua. Sau aduci un prieten și ai parte de reduceri. De asemenea, dacă vrei să-ți comanzi mâncarea din altă parte, noi îți oferim timp să mănânci în tihnă.

Însă ultima provocare și cea mai nice dintre ele este festivalul cireșelor. Avem un cireș mare și frumos în curte. Cine ghicește ziua exactă a primei recolte de cireșe, va fi primit cu covor roșu la Coffice și cu un full Day Pass, ca să-și savureze prada. Așa că… la noi timpul e mai ieftin decât cireșele”,  explică Carmen râzând.

„De asemenea, vrem să deschidem un bar de vară în curte, vrem să aducem și ceva băuturi alcoolice gratuite pentru clienții noștri. Ne-ar plăcea să transformăm grădina într-un cinema de seară. Avem multe planuri și sperăm să ne iasă cât mai multe”, îmi povestește Florin.

„Doi ciudați cu idei mărețe”

Li se citește entuziasmul în ochi, iar în timp ce-și spun povestea, nu pot să nu observ cum se sorb din priviri. Carmen are 30 de ani, iar Florin 40 și sunt genul de cuplu care parcă se cunosc de-o viață. De altfel, nici nu își amintesc cum s-au cunoscut.

„Eu cu Florin n-am făcut niciodată cunoștință. Nici nu știm cum ne-am cunoscut. E ciudat, știu, dar am avut sentimentul că parcă ne știm dintotdeauna. Amândoi am făcut Actorie, la Universitatea din Craiova, dar nu ne-am întâlnit prin facultate, pentru că sunt 10 ani diferență între noi. ”, spune Carmen.

Afacerile sunt și mai provocatoare de când în viețile lor au apărut Adnana și Katja, fetițele lor de 5 și 3 ani, care îi însoțesc peste tot și care, vrând-nevrând, au fost crescute în spirit antreprenorial.

„Ne-am plimbat cu fetele peste tot pe unde am avut treabă. Atunci când ești nevoit să stai toată ziua la cozi, la taxe și impozite, la ANAF sau alte instituții și nu ai cu cine să lași copiii, îi iei cu tine. Iar ele tot întreabă- ce e aici, ce facem acolo, ce înseamnă asta. Și ușor-ușor începi să le explici, iar ele se adaptează mediului și începe să le placă stilul nostru de viață. Uneori ne jucăm la Coffice, le mai luăm cu noi când suntem full. Ele ne-au ajutat să amenajăm și locul, și chiar mă trezesc cu cea mare că are tot felul de idei prin care să atragă clienții”, îmi spune Carmen și-mi arată poze de familie simpatice.

 

 

Cei doi ilustrează una dintre poveștile „Nu te irosi!”. Sunt antreprenori care nu-și bat joc de timpul lor.  Care își sacrifică multe concedii pentru visul lor, dar merită.  Care, evident, întâmpină probleme, cad de multe ori, dar mereu se ridică și construiesc de la capăt.   „Still I rise!”, așa cum își spun de fiecare dată când dau de greu.

 

Pe ei îi găsim pe pagina de facebook „Coffice” , pe instagram și la numărul de telefon – 0787 800 233.

 

Share