Discuții libere despre anxietate, vulnerabilitate și planuri de carieră la un vin roșu, marca Budureasca

Discuții libere despre anxietate, vulnerabilitate și planuri de carieră la un vin roșu, marca Budureasca

Vulnerabil. Care poate fi rănit. Care poate fi atacat ușor. Care are părți slabe, defectuoase, criticabile. Punct sensibil, nevralgic al cuiva. Așa îi spune dex-ul. Eu îi spun mood-ul în care mi-e greu să mă arăt de cele mai multe ori.

Am fost învățată că trebuie să fii puternic. Să fii ca o stâncă ce nu poate fi clintită de nicio tornadă, niciun cutremur sau alt fenomen extrem. Am învățat asta de la mama, care, când plângea, își întorcea capul și își ținea tot mai greu suspinele în piept. Până când o vedeam cu colțul ochiului (de parcă n-aș fi știut!). Ca să nu vorbim despre ce ne apasă (ce rost aveau emoțiile în casa noastră!?), își stergea repede ochii inundați și încerca să uite totul cu un  „Hai să mâncăm” sau „Ce ai mai citit frumos azi?” sau cu orice alt gând care să ne distragă și pe noi, copiii, de la tensiunea rămasă în aer. Făcea asta des, ca și când ar fi șters cu radiera durerea. Dar, la fel ca o gumă de șters ieftină, urmele rămâneau tot acolo, pe pagina plină de pete . Ba chiar o murdăreau și mai rău.

De ceva ani, însă, am început să vorbesc. Să spun cu subiect și predicat ce simt, nu doar să dau de înțeles. Să discut liber despre traume, anxietate, burn-out, lipsă de energie, blocaje și alte „cuvinte mari”, considerate de societate simple… exagerări.  Când începi să te înțelegi, e bine să vorbești cu oameni cărora le pasă și care au trecut, poate, prin aceleași stări. E bine să fii vulnerabil. Și dacă mai ai și-un pahar de vin calitativ în față, discuția devine cozzier & more comfortable .

Asta am realizat la degustarea vinurilor Budureasca, organizată, obviously, de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Am avut, de data aceasta, 4 feluri de vin și brânză Delaco, asociate astfel:

  • Premium Chardonnay + Havarti Castello
  • Premium Fume + Emmentaler Delaco
  • Premium Busuioaca de Bohotin + Cascaval Sofia Delaco
  • Premium Shiraz + Gorgonzola Delaco D’Exceptie

Vinurile mi-au stat martore la poveștile împărtășite cu colegii de breaslă în timpul pauzelor. Iar brânzeturile au fost cele din care ne-am înfruptat când tăcerea de I feel you, I was there domnea în aer.

.

În timpul degustării am aflat despre podgoriile Budureasca, ce se află în Dealul Mare, o zonă viticolă de pe raza Buzăului și a Prahovei. Pentru iubitorii băuturii lui Dionis, crama inaugurată în 2013 se poate vizita (ceea ce ne dorim și noi). Am fost norocoși să degustăm vinurile din gama premium, destinate HoReCa și prezentate de Narcis Neagoe, el însuși fiind un producător de vin. Am început ușor, cu un vin alb, nu foarte intens la gust, dar acesta s-a completat foarte bine cu Chardonnay, o brânză cremoasă, sărată și, pe alocuri dulce, cu aromă plăcută de unt care se topea în gură. Nici a doua combinație nu m-a lăsat rece, vinul fiind însă mai acid, iar brânza mai tare și fructată, cu nuanțe de nucă.

În ce privește combinația cu numărul 3, nu sunt eu expertă în vinuri, însă atunci când am văzut roze-ul, am fost în culmea fericirii. Busuioaca e băutura aleasă întotdeauna la „ritualul” periodic între mine și cel mai bun prieten. Ce-i drept, noi comandăm demisec, așadar, rose-ul sec, deși plăcut la gust, n-a fost întocmai ce căutam.

COMBINAȚIA PREFERATĂ

De data asta m-am simțit cel mai bine în compania vinului roșu, din ultima combinație, SHIRAZ, care mi s-a părut piesa de rezistență a degustării. A fost un vin puternic (circa 14% alcool!), dominant și „sigur pe sine”, dacă pot spune așa. Cum nu sunt mare băutoare de vinuri seci, m-a lovit inițial prima înghițitură, dar apoi m-am obișnuit cu gustul. S-a potrivit cu GORGONZOLA, o brânză moale, cu mucegai albastru, cu gust ușor picant, dar cu aromă fructată și cu textură sfărâmicioasă. Dacă ar fi să descriu asocierea în 3 cuvinte, vinul mi s-a părut puternic, brânza alunecoasă, iar combinația- îndrăzneață.

Totodată, parcă „siguranța” vinului mi-a dat și mie încredere să port conversații „cu puternic impact emoțional”, conversații începute cu colegii în pauzele dintre degustări și continuate la final. Despre planuri de carieră pe care ni le facem obsesiv. Despre cum apar reacțiile de respingere pe care le considerăm inexplicabile. Despre atacuri de panică și nevoia de terapie în societate. Despre noi, atunci când nu ne vede nimeni. Și a fost bine.

O surpriză plăcută a fost și Trattoria Il Calcio Craiova, restaurantul în care s-a desfășurat eventul. Nu mai fusesem acolo până în acel moment, astfel că, încă de la intrare, m-a surprins îmbinarea atât de reușită între elementele de decor vechi și moderne. Pe românește, ceea ce eu numesc lux și bun gust.

   

Până să încheiem seara, am făcut și o poză cu podcasterii din oraș- că doar nu ne întâlnim în fiecare zi cu toții!

„Nu te Irosi” (Teo Argint), împreună cu „Media Pe Bune” (Roxana Știubei) și „Comentarii Bărboase” (Marian Buzărnescu & Mircea Vasiluță)

Cheers!

Share