„-Pfoa, mor de foame. Noroc că am în mașină un baton de ciocolată. E preferatul meu, dar mă ofer să-l împărțim!”

-Mnoo, mulțumesc, dar nu mănânc dulciuri care vin ambalate în plastic!

-Uaaa, cum să nu mănânci ciocolata copilărieeeei???  De cee??

-Păi, vezi tu, batonul ăla vine într-o folie care nu se reciclează. Iar folia ajunge la groapa de gunoi, care e o bombă cu ceas pentru mediu!”

Am înghițit în sec. Leșinată de frig și de foame, îl iau pe băiatul ăsta mai aproape, captivată de ce-mi spune. Nu gândisem niciodată atât de departe. Mereu am simțit repulsie față de cei care aruncă gunoiul pe jos și nu respectă natura, dar nu mi-am pus niciodată problema în felul acela. Nu mă gândisem niciodată cum ar fi să renunț la plastic  ca să ajut mediul.

Mă proptesc pe mașină și încep să turui: Cum faci asta? De când? De ce? Avantaje/ Dezavantaje? Mai poți? Nu ești văzut ca un ciudat de către cei care iau în râs fenomenul reciclării? După 6 ore în care am curățat Jiul de deșeuri, suntem amândoi murdari și obosiți. Însă el se apucă să despice subiecte multe și mărunte, animat de ploaia mea de întrebări.

 Așa l-am cunoscut pe Octav, tânărul de 23 de ani din Craiova, care avea să-mi devină  one of  my best people  și, totodată, partener în proiecte educaționale.  Octavian Gancea este activist de mediu și fondatorul ONG-ului „Heroes”, prin care încearcă să reducă și să descurajeze consumul de plastic folosit pe piață. Se folosește de cei trei „R”, aliați de nădejde în această luptă contra risipei și a consumerismului- Reduce, Reuse, Recycle.

De doi ani a renunțat la plasticul nereciclabil, înlocuindu-l cu variante friendly cu natura. Nu tu paie de plastic (alternativa- paiele de metal și de sticlă), nu tu pahare de unică folosință. Pasta de dinți, detergentul de vase, șamponul sau alte produse de curățat au fost înlocuite cu nuci de săpun, mini-tablete și alte bunuri ambalate sustenabil.

„Bine-bine, dar cu mâncarea ce face?”, ai spune. „Că doar majoritatea alimentelor din comerț sunt împachetate, inevitabil, în plastic.” Greșit. Își face o listă de cumpărături bine pusă la punct și apoi dă o raită prin piețe, magazine, supermarketuri, brutării, chioșcuri de la colț, până găsește ingredientele potrivite. Și subliniez „ingredientele”, pentru că el cumpără mai multe ingrediente decât preparate gata făcute. Pentru că da, gătește des acasă, iar toate rețetele le-a învățat singur. În bucătărie e un fel de Mung Daal (bucătarul din desenul animat „Chowder” de pe Cartoon Network) – gătește bine, vrea să-i învețe și pe alții și se și laudă cu propriile preparate (delicioase, ce-i drept).

 

 I se spune adesea că luptă cu morile de vânt. Că oricum, un om nu poate întoarce planeta cu fundu-n sus. Că oricum, ce naiba poate face el singur contra atâtor indiferenți? Că oricuuuum autoritățile nu fac nimic concret ca să ajute mediul, iar dacă nu consumă el plastic, o fac alții.

Băiatul ăsta însă nici nu vrea să audă. Își pune un zâmbet laaarg de Olaf (omul de zăpadă din „Frozen”) pe față și „îi corupe” și pe alții să-i devină aliați. Și bine face pentru că „atunci când în lupta ta mai apare azi un nebun, mâine încă unul, ai fi surprins, dar poți schimba multe”, spune Octav. Iar atunci când schimbi mentalități și începi să gândești proactiv,  morile de vânt bat în direcția potrivită.

 Octav în timpul podcastului (crizele de râs le-am pus deoparte)

Discuția noastră super friendly o poți vedea aici , pe canalul meu de Youtube „NU TE IROSI!”.      Am făcut și mici experimente, așa că merită să arunci un ochi. Aici afli și cum arată lista de cumpărături a unui om „plastic free life” și cum poți să-ți reduci cheltuielile dacă renunți la plasticul nereciclabil.   

NU UITA SĂ DAI SUBSCRIBE aici, ca să primești primul doza de inspirație și motivație!

Cheers! (în pahare de sticlă!) :))

 

https://www.youtube.com/channel/UCk_Ke9zsgxc6wNlJ0doQmgA

 

 

*********************

    Rubrica „INTERVIURI” este destinată tuturor celor care NU SE IROSESC. E pentru oamenii mișto, invitați la podcast,  care ne arată cum își folosesc timpul ca să ajungă cât mai aproape de visul lor. Tu poți fi unul dintre ei! Doar…  NU-ȚI BATE JOC DE TIMPUL TĂU!

*********************

 

2002, 2023

VIDEO. Povestea eroilor patrupezi din Craiova, trimiși în Turcia, să găsească victimele aflate sub dărâmături. „Sunt câini care gândesc și apoi acționează, iar asta face diferența când te expui la condiții aprige”

Câinii nu sunt doar cei mai buni prieteni ai oamenilor, ci și eroii lor. O demonstrează șase patrupezi din Craiova, trimiși în Turcia să găsească victimele cutremurelor, aflate sub dărâmături. După misiuni dure,