Când imposibilul devine posibil. Povestea primului vin biodinamic din România, descoperit la o degustare de excepție

Când imposibilul devine posibil. Povestea primului vin biodinamic din România, descoperit la o degustare de excepție

Ce lucru din viața ta ți s-a părut imposibil de realizat și totuși, l-ai dus la capăt?

Să rezist în presă. Pe la 20 și-un pic de ani, mă angajam reporter în presa de televiziune mainstrem. Plecam pe teren prin toată Oltenia și trebuia să fiu la curent cu tot ce mișcă. Trebuia să am subiecte de știri sau de reportaj în fiecare zi, să-mi creez surse. Să fac oamenii să vorbească, să mă înțeleg cu colegii și să colaborez cu ei, chiar dacă eram „aia mică” și neștiutoare. Să mă adaptez modului de scriere, de filmare și, de cele mai multe ori, să trimit materialul filmat și scris în câteva ore pentru a fi gata în jurnalul de seară. Aveam să descopăr o viață palpitantă, dar și mult stres. Atât de mult stres, încât stările de vomă pe sistem nervos mă bântuiau în fiecare dimineață.

Am vrut să renunț, pentru că nu eram de acord cu unele situații și cerințe, cumva normale pentru presa mainstrem, dar care pentru mine erau prea mult. Am crezut că nu voi reuși să mă adaptez. Mai ales că, în primele luni, am simțit că viața mea personală s-a încheiat încă din prima zi în care am luat microfonul în mână.

Cu timpul, m-am mai relaxat și am învățat să iau agitația ca pe o componentă fără de care activitatea mea ar fi, poate, prea…organizată și lipsită de surprize. Am înțeles sistemul după care funcționează presa, am învățat stilul de lucru al redacției, al colegilor din teren, și, mai presus de toate, mi-am învățat corpul și mintea să reacționeze decent în situații de stres. Ceea ce părea la început imposibil pentru mine, a devenit posibil prin muncă, creativitate și prin… capacitatea de adaptare. M-am privit în oglindă și am vorbit cu Teo din trecut, șoptindu-i, la un pahar de vin, „guurl, you did it!” 

N-aș fi început cu paranteza asta dacă întrebarea de mai sus- Ce lucru din viața ta ți s-a părut imposibil de realizat și, totuși, l-ai dus la capăt? – nu mi-ar fi fulgerat prin minte în timpul degustării de vinuri din domeniul Bogdan, vinuri asociate cu brânzeturi Delaco. Am rămas plăcut impresionată de munca ce stă în spatele unei băuturi de calitate, neinfluențate de chimicale. Și mi s-a confirmat încă o dată că, un om care nu se irosește este cel care încearcă, crede, se zbate și reușește, indiferent dacă cei din jur vor spune că luptă cu morile de vânt.

Evenimentul organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și de DictionarCulinar.ro a scos la iveală povestea viticulturii biodinamice din România – un vis aproape imposibil, dar devenit posibil pentru antreprenorul Bogdan Mihalcea, care a vrut să facă o băutură „altfel” – un vin obținut dintr-o plantație biodinamică, mai exact, aceea în care nu se folosesc ierbicide, pesticide sau  îngrășăminte chimice pentru sol sau pentru plante. Domeniul deține și primul vin biodinamic din țară- Pătrar- lansat în 2020.

Practic, toată plantația de 154 de hectare, din Dobrogea (podgoria Murfatlar), nu este stropită sau fertilizată cu nicio substanță dăunătoare. Cum așa? Aflăm de pe site-ul cramei:  asemeni unei păduri, viile  se hrănesc doar cu ceea ce pământul și cerul oferă, cu ploile care le udă, iar gerul și căldura le sculptează. 

Eii bine, pentru un om care merge destul de des în solarii și plantații de legume și fructe (because job de jurnalist),  afacerea cu vinuri biodinamice este demnă de respect și merită toată aprecierea. Tocmai pentru că știu cât de complicat este ca o cultură să se dezvolte 100% bio. Mă uit la roșiile de Izbiceni, la lubenița de Dăbuleni sau la varza de Moțăței  și știu- direct de la producători- că plantele trebuie „stropite” cu substanțe contra bolilor, substanțe de creștere și câte și mai câte.

Trecem la asocierile de vin și brânză din cadrul degustării, care au arătat astfel:

  1. Cuvee Experience Rose  + Aperifrais Delaco
  2. Premium Riesling (Rhin) + Camembert Ile de France
  3. Cuvee Experience Sauvignon Blanc + Riesling Italian + Brie Ile de France
  4. Primordial Chardonnay + Havarti Castello
  5. Premium Cabernet Sauvignon + Emmentaler Delaco
  6. Feteasca Neagra Pătrar + Grana Padano Delaco D’Exceptie

 

 

Am avut 6 vinuri, prezentate de somelierul Vlad Burugă și de managerul de vânzări Dan Cherăscu. Brânzeturile, ca de obicei, ne-au fost „povestite” de Daniel Botea, gazda evenimentului.

De regulă, degustările încep cu vinurile mai ușoare, cu mai puțină aciditate și continuă cu cele mai puternice. La fel se aplică și în cazul brânzeturilor. Am dat startul, așadar cu un rose, pal, un Cuvee Experience. Gustul fin m-a făcut să mă imaginez în după-amiezi de primăvară, îmbrăcată în rochie simplă de mătase, pe un covor de iarbă. Un vin ușor de băut, care, deși n-ai zice, conține o alcoolemie de 13%. În ce privește aciditatea, domeniul Bogdan nu excelează la acest capitol- rose-ul are circa 5-6 procente, lucru deloc deranjant pentru mine, eu fiind adepta vinurilor mai aromate, mai dulci , mai ușoare.

În combinație cu vinul am degustat Aperifrais de la Delaco, o cremă de brânză al cărei fan m-am declarat încă de la prima înghițitură din cadrul edițiilor anterioare. Moale, cremoasă, care se topește pe cerul gurii. E un produs Ile de France și se găsește în mai multe sortimente, cu topping de legume precum ardei roșu, mix de piper, busuioc, cimbru, arpagic, roșii, usturoi sau alte ierburi aromate. După ultima degustare, am fugit la supermarket să-mi caut „aleasa” și, spre fericire, mă aștepta cuminte în raft.

Așadar, vinul a fost plăpând, brânza catifelată, iar combinația delicioasă. Mai are rost să spun care a fost asocierea mea preferată de vin și brânză?

 

Au urmat două vinuri albe – un Riesling + un cupaj de Savignon Blanc și Riesling Italian, pe care le-am găsit asemănătoare la gust. La fel și în cazul brnzeturilor din combinațiile 2 și 3 – Camembert și Brie. Au fost totuși câteva diferențe- în combinația 3, vinul l-am simțit mai aromat, iar brânza mai…sățioasă, mai sărată și cu o nuanță ușoară de ciuperci.

În combinația 4 recunosc că vinul alb, prea acid pentru gustul meu, nu m-a dat pe spate, însă brânza…e de luat acasă. Havarti Castello e un tip de brânză bogată si cremoasă, cu note de unt și caramel, maturată timp de 12 luni. E sățioasă, foarte intensă ca gust, și de aceea, câteva bucăți sunt suficiente cât să-ți potolești pofta.

Combinațiile 5 și 6, cele mai dominante, au constat în două vinuri roșii, și două tipuri de brânzeturi, cunoscute și aromate. Emmentaller- dulceagă, cu aromă de nuci, iar Grana Padano – fină, granulată și puțin sărată. Cu toții am așteptat vinul din combinația 6- Pătrarul- primul vin biodinamic din România, cel mai puternic al serii, ca intensitate a gustului.

La finalul serii, m-am plimbat puțin prin încăperile restaurantului Trattoria Il Calcio Craiova, locația în care s-au defășurat ultimele două degustări, și unde mi-au ieșit și cele mai frumoase story-uri :)) Însă n-am plecat până n-am „furat” impresionantul pahar cu care m-am pozat, doar ca să fac gluma ‘ceea obosită: „Medicul mi-a recomandat să beau un pahar de vin. Așa că m-am conformat.”

Lăsând la o parte glumele de bătrâni, cred că degustarea aceasta nu doar că ne-a dat un vibe pozitiv, ci și ne-a spus tuturor o poveste. O povestea despre cum faci ca imposibilul să devină… posibil.

Hai noroc! Să nu ne irosim!

 

 

Share