Are 23 de ani și un zâmbet larg în care poartă tot talentul, modestia, dar și suferința și prejudecățile care l-au urmat încă din copilărie. Eduard Nițulescu din Craiova s-a născut cu hipoacuzie neurosenzorială, un diagnostic ce îl împiedică să audă sunetele din jur. Într-un univers în care vorbele, muzica și strigătele nu ajungeau la el, Edy și-a găsit propriul mod de comunicare. Arta. Tânărul pictează încă din copilărie. Și-a transpus pe foi gândurile pe care nu și le putea exprima prin viu grai. A dat formă și culoare sunetelor pe care nu le putea auzi și a transformat un aparent handicap în…capodoperă. 

În mijlocul acestei suferințe, am descoperit o sursă de lumină și bucurie în artă. Arta a devenit limbajul meu, un mijloc prin care pot să mă conectez cu lumea și să exprim ceea ce cuvintele nu pot. Fiecare picătură de vopsea, fiecare tușă pe pânză a reprezentat o formă de exprimare și vindecare, a spus Eduard Nițulescu.

Foto: Eduard Nițulescu, expoziție. Sursa: arhiva personală a tânărului

Edy este un exemplu de tânăr care nu se irosește. Care caută să evolueze și să se autodepășească în fiecare zi. Încă de mic s-a afundat în lectură și pictură. A absolvit Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova cu media 9,39, apoi a urmat Facultatea de Teologie, Specializarea „Arte plastice- pictură și sculptură” (media 9,72). Acum este masterand la Conservare și restaurare, dar, în același timp, predă educația plastică în două școli- la școala Sf. Vasile și la Liceul Tehnologic Special „Beethoven”. Asta deși de-a lungul timpului i s-a spus, direct sau indirect, că… nu poate.

Am demonstrat că pot mult mai mult și că sunt excepția de la „regula” că „hipoacuzicii nu au nicio șansă să treacă de clasa a VII-a în învățământul de masă”. Am intrat printre primii 10 la liceu și am finalizat studiile universitare cu nota 10 la licență, ne povestește Edy.

Pe 1 martie, Edy a susținut o expoziție cu 30 dintre cele mai importante picturi ale sale, la Hotelul Ramada Plaza din Craiova, unde am avut ocazia să-l cunoaștem, să-i admirăm operele și să-i adresăm câteva întrebări.

foto: Eduard Nițulescu și Teo Argint, fondatoarea NU TE IROSI, la expoziția de artă

„Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac!”

foto: „Iisus Hristos”- 2023- acrilic pe pânză pictat de Eduard Nițulescu 

Când pictează, tânărul își dă voie să fie vulnerabil și își spune propria poveste. Răstignirea lui Iisus pe cruce este una dintre picturile sale preferate, din care și-a luat resurse de reziliență. De altfel, el însuși a simțit adânc mesajul lui Iisus „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac!”, mesaj pe care l-a imprimat în pictură, dar și în subconștient, învățând astfel să-i ierte pe cei care îl judecă.

Unul dintre cele mai mari obstacole din viața mea a fost percepția negativă a societății față de persoanele cu deficiențe auditive, pe care am simțit-o și eu de multe ori. La 6 ani știam deja să scriu, când ceilalți colegi abia umpleau pagini cu liniuțe și bastonașe. Dar tot s-au găsit voci temătoare, ce-și manifestau indignarea că în acea clasă era un neauzitor.

Am învățat că oamenii sunt doar oameni și l-am rugat pe Dumnezeu să mă protejeze mereu, pentru ca sănătatea, iubirea, bucuria și speranța să nu-mi lipsească niciodată.
Aș vrea să cred, că această expoziție nu este doar o exprimare artistică, ci și un mesaj puternic de înțelegere și empatie față de toți cei care se simt diferiți și marginalizați. Arta mea nu este doar un mijloc de exprimare estetică, ci și un instrument pe care îl am la îndemână pentru a provoca schimbări de perspectivă și conștientizare în societate.

Fiecare dintre noi are o poveste, o frumusețe unică, o voce și o valoare care poate să strălucească prin cicatrici și obstacole. Este o pledoarie pentru acceptare și pentru aprecierea diversității.

foto: Eduard Nițulescu, arhiva personală

Expoziția va fi deschisă publicului larg până pe 15 martie, la hotelul Ramada Plaza din Craiova.

O parte dintre operele lui Edy, unele realizate prin tehnica japoneză de reparații Kintsugi, se regăsesc mai jos:

        

____________________________

DESPRE ASOCIAȚIA „NU TE IROSI”
Visul nostru este ca toți oamenii din România să devină stabili emoțional, prin acces constant, încă din copilărie, la resurse și domenii precum sănătate mintală, educație non-formală și dezvoltare personală. Sunt drepturi, și nu mofturi. Sunt nevoi, și nu dorințe.
Credem că orice copil are dreptul să crească echilibrat și stăpân pe sine, să exploreze, să se autodepășească și să se educe și în afara mediului academic, devenind astfel autonom și responsabil. Încurajăm cultivarea unor astfel de comportamente, prin diverse activități, proiecte și articole, care să transforme copilul de azi în adultul stabil emoțional de mâine.

[content_block id=1406 slug=sustine-ne]

2002, 2023

VIDEO. Povestea eroilor patrupezi din Craiova, trimiși în Turcia, să găsească victimele aflate sub dărâmături. „Sunt câini care gândesc și apoi acționează, iar asta face diferența când te expui la condiții aprige”

Câinii nu sunt doar cei mai buni prieteni ai oamenilor, ci și eroii lor. O demonstrează șase patrupezi din Craiova, trimiși în Turcia să găsească victimele cutremurelor, aflate sub dărâmături. După misiuni dure,